Ακόμη και ο πιο απαιτητικός Επισκέπτης θα μαγευτεί από την απίστευτη ομορφιά του Νησιού.

Η Τήνος

Η Τήνος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και γειτονεύει με την Άνδρο, την Μύκονο, την Δήλο και την Σύρο.

Από την μια, οι πανέμορφες παραλίες με τα κρυστάλινα γαλαζοπράσινα νερά, κόλποι κρυφοί, μικρά βουνά, οροπέδια και κοιλάδες, ξερολιθιές που διασχίσουν και οριοθετούν τη γη, κρυφές πηγές που κελαρίζουν τα νερά τους συνθέτουν το μοναδικό τοπίο της Τηνου.

Από την άλλη, μικρά διάσπαρτα κάτασπρα χωριά , δεκάδες ξωκλήσια και περιστεριώνες διασκορπισμένα σαν από χέρι θεού εκεί που η ψυχή κοντοστεκά και αφουγκράζεται, συνθέτουν το αρχιτεκτονικό τοπίο.

Και οι δύο παραπάνω πλευρές του Νησιού μαζί ενωμένες σαν από πάντα να ήτανε έτσι φτιάχνουν έναν μικρό αλλά μεγάλο Παράδεισο.

Ο συνδιασμός αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων, φυσικού Τοπίου και φιλοξενίας των κατοίκων θα προσφέρουν στον επισκέπτη αξέχαστες στιγμές και θα τον πείσουν ότι μία επίσκεψη στην Τήνο ποτέ δεν επαρκεί.

Το κατάλυμα βρίσκεται στην άκρη της πόλης και έτσι παρέχεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να βρεθεί άμεσα και αβίαστα στη Κυκλαδίτικη φύση και Τοπίο.

Μερικές ενδιαφέρουσες προτεινόμενες δραστηριότητες είναι οι ακόλουθες:

Πεζοπορία

Η Πεζοπορία είναι ένας μοναδικός τρόπος για να ανακαλύψει ο Επισκέπτης τη φυσική ομορφιά του Νησιού και τα πανέμορφα χωριά του. Υπάρχουν αρκετά σηματοδοτημένα μονοπάτια στην Τήνο που συνολικά καλύπτουν ένα δίκτυο 63 χλμ, πρόσφατα συντηρημένα, πολύτιμα για μια οργανωμένη πεζοπορική εξόρμηση.

Παραδείγματα διαδρομών :
Ξυνάρα - Εξώμβουργο – Κουμάρος – Σκαλάδος
Φαλατάδος – Βολαξ, - Αγάπη
Δυο χωριά – φανερωμένη – Αγιος Ιωάννης πόρτο
Καρδιανή – Υστέρνια – Πύργος - Μαρλάς

Να μην παραβλεφθεί το γεγονός ότι η Τήνος καυχιέται για το ανάγλυφο μιας περιοχής , γεωλογικά σχεδόν μοναδικό στον κόσμο, που έχει την ονομασία Βωλάξ όπου στρογγυλοί ογκόλιθοι διαφόρων μεγεθών από γρανίτη, διασκορπισμένοι σε μια μεγάλη έκταση δίνουν την δική τους παράσταση. Το μέρος έχει αναγνωρισθεί διεθνώς από τους ειδικούς στο άθλημα bouldering και το επισκέπτονται γι αυτό τον σκοπό.

Χωριά

Η Τήνος έχει 46 χωριά με υπέροχα διατηρημένη την αρχιτεκτονική κληρονομιά: Τοξοτές καμάρες, πλακόστρωτα δρομάκια, ανθοστόλιστα μπαλκόνια, γλυκιές καλημέρες θα αγκαλιάσουν τον επισκέπτη.

Επίσης κοντά στο κατάλυμα υπάρχει στάση λεωφορείου πολύτιμη για τον επισκέπτη που θέλει να επωφεληθεί από τα τακτικά δρομολόγια των λεωφορείων και με οικονομικό τρόπο να γνωρίσει το νησί.

Ενώ μια επίσκεψη στη Μονή Κεχροβουνίου θα αποτελέσει πολύτιμη στιγμή για εκείνον τον επισκέπτη που θέλει μια επαφή με το Θείο μέσα από κάτι οργανωμένο όπως είναι η Μοναστική ζωή.

Γλυπτική - Πύργος

Οι επισκέπτες δεν θα πρέπει να φύγουν από το νησί χωρίς να επισκεφθούν το χωριό Πύργος όπου η γλυπτική είναι παρούσα σε κάθε σημείο του χωριού: Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τους γλύπτες που εργάζονται στα εργαστήρια τους. Ωστόσο η γλυπτική είναι ευρέως διαδεδομένη μέσα σρτο χωριό: στα μονοπάτια, στην κεντρική πλατεία του χωριού, πάνω από την είσοδο των σπιτιών, στο τοπικό μουσείο.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Τήνος έχει μια μακρά ιστορία Γλυπτικής Μαρμάρου. Οι διάσημοι παγκοσμίως Γλύπτες Χαλεπάς, Φιλιππότης, Βιδάλης, Γύζης και πολλοί άλλοι, γεννήθηκαν και εξάσκησαν αυτή την τέχνην σε μερικά χωριά του νησιού. Επίσης το 2015 η Unesco ενέταξε στην Λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς τους Τήνιους τεχνίτες μαρμαρογλυπτικης.

Σημαντικά μουσεία:

Στο χωριό λειτουργεί η Σχολή Καλών Τεχνών.

Παραλίες

Το νησί έχει 114 χλμ ακτογραμμής , με κόλπους άλλοτε κρυφούς και άλλοτε μεγάλους που αγκαλιάζουν και σαγηνεύουν τον επισκέπτη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και το ανάγλυφο ποικιλόμορφο και μαγικό.

Παραδοσιακά Πανηγύρια - Αγροτικός Τομέας – Φαγητό

Σημαντική ενότητα στη ζωή του Νησιού είναι τα παραδοσιακά πανηγύρια όπου ο επισκέπτης θα γνωρίσει την Νησιώτικη φιλοξενία. Ολοι οι κάτοικοι του χωριού ανοίγουν τα σπίτια τους και προσφέρουν φαγητό που το έχουν ετοιμάσει οι νοικοκυρές του χωριού. Στην πλατεία συνήθως μουσικοί παίζουν νησιώτικες μελωδίες και ο χορός στήνεται και σταματά στο πρώτο ξημέρωμα.

Η αγροτική ζωή είναι παρούσα ακόμη στο νησί αυτό. Η Τήνος είναι διάσημη για τις αγκινάρες της, τις λιαστές τομάτες, τον κριταμό της , Την γραβιέρα της, το κρέας της χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, την λούζα της, τα παραδοσιακά λουκάνικά της, τα μικρά στρογγυλά τυράκια της, το θυμαρίσιο μέλι της, την κάπαρη της.

Το φαγητό που προσφέρεται στις διάφορες ταβέρνες της είναι εξαιρετικής ποιότητας και οι γαστρονομικές προτάσεις πολλές.

Ένας ωραίος συνδυασμός μπάνιου και εξαιρετικής ποιότητας φαγητού προσφέρεται στο εστιατόριο Μπάλλος στη Βουρνή.

Αρχαιολογία

Στην περιοχή Κιόνια υπάρχει αρχαιολογικός χώρος που άλλοτε στα αρχαία χρόνια, λειτουργούσε ως Θεραπευτικό κέντρο, Ασκληπιείο, όπου γινότανε εξαγνισμός ψυχής και σώματος των επισκεπτών από τους Θεούς Ποσειδώνα και Αμφιτρίτη. Σε αυτή την περιοχή λειτουργούσε και ένα μοναδικό ηλιακό και αστρονομικό ρολόι κατασκευής 1ου αιώνα πχ από τον Ανδρόνικο Κηρύστου.

Επίσης στην περιοχή Ξώμβουργο, υπήρχε κατοίκηση από τους Τήνιους από την προϊστορική περίοδο έως και την Ενετική περίοδο. Από τον ναό της Δήμητρας και κόρης που βρίσκεται στην αρχαία πόλη του Ξώμβουργου βρέθηκαν μοναδικοί ανάγλυφοι αποθηκευτικοί πίθοι του 8ου και 7ου αιώνα πχ.

Επίσης στην χώρα του Νησιού υπάρχει πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικό Μουσείο.

Ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου των Κιονίων και του Μουσείου στην χώρα του Νησιού:
Τρίτη έως Κυριακή 08:00 – 15:00.